Uutisarkisto
Uutuudet nyt kaupoissa!
Unohdettu ohra palaa suomalaiseksi superfoodiksi
Väinö, Viljo ja Veeti
30.8.2023
Syyskauden uutuudet on nyt kaupoissa
Ohrapala
Ohralla on monipuolisesti terveysvaikutuksia. Täysjyväohrassa on paljon ravintokuitua ja runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Ohran ravintokuitupitoisuus on kauran tasoa. Ravintokuitu sisältää liukoista kuitua eli betaglukaania, jota on kaurassa ja ohrassa saman verran. Osana terveellistä ruokavaliota liukoinen kuitu auttaa hallitsemaan veren kolesteroli- ja sokeritasoa sekä haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä. Ohra edesauttaa muiden viljojen tapaan ruoansulatusta.
Tumma Aamiaissämpylä
Lisäaineeton runsaskuituinen tumma halkaistu moniviljasämpylä.
Omenamunkkiboxi
Sokeroitu laktoositon omenamarmeladitäytteinen munkki.
23.8.2023
Unohdettu ohra palaa suomalaiseksi superfoodiksi
Kaurabuumin vanavedessä nousee esiin perinteinen suomalaisvilja, joka yllättää terveellisyydellään. Ohran ravintoarvot ja vaikutukset esimerkiksi kolesterolin hallintaan ovat kauran veroiset. Täysjyväohra leivotaan nyt palaleiviksi ennätyksellisellä ohrapitoisuudella.
Terveyden näkökulmasta ohra on kauran veroinen hyväntekijä. Ravintokuitua – erityisesti liukoista kuitua betaglukaania – ohrassa ja kaurassa on yhtä paljon. Osana terveellistä ruokavaliota ohran liukoinen kuitu auttaa hallitsemaan veren kolesteroli- ja sokeritasoa sekä haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä.
Ohran liukenematon kuitu puolestaan vaikuttaa verensokerin nousuun ja hidastaa hiilihydraattien imeytymistä. Ohra onkin oiva vilja diabeetikoille ja sen riskiryhmään kuuluville.
Ruoansulatusta ohra edistää muiden viljojen tapaan. Täysjyväohra sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Ohra on Suomen vanhin ruokavilja: vanhimmat jyvälöydöt ovat peräisin kivikaudelta. Ruis alkoi syrjäyttää ohraa 1700-luvulla. Sanonta ”nyt otti ohraleipä” viittaakin katovuosiin, kun hätäleipä tehtiin rukiin sijaan hyljeksitystä ohrasta. Viime vuosikymmeninä ohra on mielletty lähinnä oluttuoppien ”ohrapirtelöksi” ja rehuviljaksi.
Ohraennätys palaleipiin
Ohra on kauran ohella ainoa viljakasvi, joka menestyy koko Suomessa. Huoltovarmuuden vuoksi kotimainen ohra kannattaisi ottaa nykyistä suurempaan rooliin ruokapöydissä.
Jotta ohran lisääminen olisi helppoa ja maistuvaa, Leivon Leipomo kehitti uudenlaisen palaleivän.
– Uuden Ohrapalan viljasta yli puolet on täysjyväohraa. Aiemmin ohraa on ollut naftisti, korkeintaan neljännes leivän viljasta. Saimme ohran määrän korkeaksi käyttämällä ohraa sekä hiutaleena, jauhona että litisteenä, Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola kertoo.
Ohrapala on Suomalainen Menestysresepti -kilpailustakin tutulle tamperelaisleipomolle kuin paluu juurille.
– Leivomme jo neljännessä polvessa ja täytämme 110 vuotta perheyrityksenä. Tuntuu komealta tarjota uutuus, joka päivittää perinteistä ruokakulttuuria nykyaikaan. Litteisiin rieskoihin verrattuna palaleipä on nykykuluttajalle hyvä käyttöliittymä, Harri Jaakkola sanoo.
24.9.2021
Väinöllä, Viljolla ja Veetillä oli eri roolit perheleipomon arjessa. Vuosikymmeniä myöhemmin me teimme leivät heidän mieltymyksien mukaan.
Väinö
Kun Leivon Väinö nuorena poikana 1930-luvulla kuskasi hevoskärryillä leipää torille myytäväksi, oli evääksi viipaloitu tuhtia sekaleipää. Samoilla eväillä Väinö kasvoi vanhempiensa jalanjäljissä perheleipomon arvostetuksi johtajaksi välittäen jälkipolvilleen arvokkaan perinnön vaalittavaksi: hyvän leivän!
Viljo
Leivon Viljo-serkku oli nuorena miehenä 1930-luvulla kova poika puimaan kauraa. Ja hyvä niin sillä kaura oli arvossaan. Yhä edelleen Leivon suvussa kiertää tarina ahkerasta työmiehestä, joka paitsi pui, niin myös nauttii kaurasta, etenkin hyvässä leivässä.
Veeti
Serkuksista Veeti oli innokas maailmanmatkaaja. Kiersi maistamassa Pariisin patongit ja Ameriikan paakkelsit. Rakkaimmalta maistui kuitenkin kotoinen vehnäleipä ja niinpä maitojuna toi reissumiehen aina takaisin Mamman leivinuunin lämpöön.
Arinan pussi uudistui!
Tiedote: Voitimme Suomalaisen menestysresepti kilpailun!
Mikä on Boltsi?
16.10.2020
Arinan pussi uudistui!
Pussi on uusi, mutta makuun ei koskettu. Samalla vaihtui nimikin!
Arina paistuu suomalaisella vuolukivellä 350 asteessa ja sitä ennen se on huolella huilannut. Arinaa leivotaan koko päivä.
Uutuus Leivon Arina rukiinen
Runsaskuituinen rukiinen versio Arinasta on valmiiksi viipaloitu.
11.8.2019
Ruokainnovaatioiden voittajaksi kruunattiin vahingossa syntynyt pyörykkä
Kuin lihapulla, mutta kaurasta ja siemenistä. Leivon Leipomon uutuuspyörykkä Boltsi voitti Suomalainen Menestysresepti -innovaatiokilpailun. Hittituote sai alkunsa, kun yli satavuotias leipomo yritti kehittää uusia siemensämpylöitä.
Tamperelaisessa Leivon Leipomossa oli päätetty kokeilla sämpylöiden leipomista suositun, runsaasti siemeniä sisältävän Jyväjemmari-kuivaleivän idealla. Yllätys oli melkoinen, kun tuhti taikina putkahteli koneista ulos pieninä palleroina.
”Pakkohan niille oli nauraa. Eivät ne näyttäneet sämpylöiltä vaan lihapullilta”, Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä kertoo.
Maussa ja rakenteessa oli kuitenkin jotain niin ainutlaatuista, että pallerot otettiin tuotekehittelyyn. Syntyi uudenlainen valmisruoka: lihapullan veroinen kaura-siemenpyörykkä Boltsi.
”Ruoan JVG”
Kuluttajille Boltsi tuli tutuksi Suomalainen Menestysresepti -tv-sarjasta, jossa kuusi ruokainnovaatiota kilpaili matkallaan ideasta menestystuotteeksi. Sunnuntain finaalijaksossa tuomaristo julisti voittajaksi Leivon Leipomon Boltsin.
”Boltsi on kuin ruoan JVG, särmikäs ja kiinnostava. Boltsi on hieno esimerkki siitä, mitä saadaan aikaiseksi, kun yhdistetään voimia ja osaamista ruokaketjun eri ammattilaisilta tuotekehityksestä markkinointiin”, toteaa kilpailun tuomari ja tv-sarjan juontaja Jyrki Sukula.
Sekasyöjille ja vegaaneille
Boltsi osuu ajan henkeen tarjoamalla kiinnostavan vaihtoehdon lihapyöryköille. Sekasyöjiä Boltsissa puhuttelevat herkullisen lihapullamainen maku, siementen tuoma sopivan ”purtava” suutuntuma ja lisäaineettomuus. Vegaanit arvostavat myös Boltsin soijattomuutta.
Leivon Leipomolla kilpailun voitto on otettu riemulla vastaan.
”Teemme vuosittain noin sata uutuutta, ja alle kymmenen niistä pääsee kauppoihin. Minkään muun tuotteen eteen emme ole tehneet näin valtavasti töitä, ja on todella hienoa saada Boltsi nyt pyörykkähyllyihin koko Suomen maisteltavaksi”, Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola iloitsee.
Boltsin faktat
- Laktoositon, lisäaineeton, runsaskuituinen, soijaton ja vegaaninen pyörykkä
- Sisältää auringonkukan-, pellavan- ja kurpitsansiemeniä sekä kauraa
- Kaksi makua: Boltsi Original ja Boltsi Chili-tomaatti
- Helppo lämmittää aterialle; sopii myös kylmänä naposteltavaksi
Leivon Leipomo Oy
Leivon Leipomo Oy on Tampereen vanhin yksityinen leipomoalan yritys. Sen perusti vuonna 1913 leipuripariskunta August ja Fanny Leivo. Leipomo on säilynyt saman perheen omistuksessa, ja nykyinen toimitusjohtaja Harri Jaakkola on neljännen polven leivolainen. Leivon Leipomo työllistää noin sata henkilöä. Tämänhetkiset pisimmät työurat ulottuvat viidelle vuosikymmenelle. Leivon Leipomon suosituimpia tuotteita ovat Arinarievä, Jyväjemmari ja ProTerve siemenleipä.
Leivon Leipomon Anssi Räntilä (vas.) ja kilpailun tuomari Jyrki Sukula. Kuva: Aitomedia
30.7.2019
Mikä on Boltsi?
Mikä moka! Meidän piti kehittää vehnättömästä siemenseostaikinasta sämpylöitä. No, leipomon värkeistä putkahteli ulos ihan hävyttömän pieniä palleroita. Tuotekehityspalaverissa ei meinattu tuolilla pysyä, kun naurettiin.
Sitten maistettiin. Aika jännä maku. Ja mukava rakenne – kiitos siementen ja kauran. Päätettiin panna tuotekehittely jylläämään ja ilmoitettiin palleroinen Suomalainen menestysresepti -kilpailuun.
Nyt se pallero on tv-sarjasta tuttu ruokainnovaatio: kaura-siemenpyörykkä Boltsi. Lisäaineeton, laktoositon ja täysin kasviperäinen. Enempää ei kerrota, sillä uutuus on tulossa S-ryhmän kauppoihin vasta kun kilpailun voittaja paljastetaan 11.8.
Suomalainen menestysresepti -sarja tulee sunnuntaisin klo 20 (TV5 ja Dplay). Saa kannustaa!
Katso Suomalainen menestysresepti -sarjaa tästä