Syksyn uutuudet nyt kaupoissa
Nouda pH7 verkkokaupan tilaukset Leivonpesästä
Väinö, Viljo ja Veeti
20.8.2024
Tamperelaistyyppinen perinteinen rievä eli juureen leivottu huolella huilannut isohuokoinen kaurasekaleipä.
Sihtiruisleipä. Maltainen pehmeä ruisleipä.
Suomalaisesta 100% täysjyväkaurasta leivottu runsaskuituinen jälkiuunikauraleipä.
Täysjyväruisleipä, perinteiset pienet halkaistut ruisleivät.
Kaalipasteija täytteenä runsaasti kotimaista fermentoitua kaalia.
Kierrepulla suolaisen makealla karamellitäytteellä.
Täytepitko raikkaalla omenapala-kanelitäytteella ja vanilliinikreemillä.
27.3.2024
Nyt voit tilata tuotteita https://www.konditoriaph7.fi/ verkkokaupasta ja valita noutopisteeksi Leivonpesä kahvilan! Meiltä löytyy myös kahvila Leivonpesässä pH7 tuotteiden myyntipiste.
Poikkea ostosreissun lomassa kahville ja nappaa mukaan tuoretta leipää. Tervetuloa ostoksille!
📍Keihäskatu 4, 33530 Tampere
🅿️Runsaasti pysäköintipaikkoja
🚌Nysset 32 ja 29 pysähtyvät Leipomon eteen takahuhdintielle
24.9.2021
Kun Leivon Väinö nuorena poikana 1930-luvulla kuskasi hevoskärryillä leipää torille myytäväksi, oli evääksi viipaloitu tuhtia sekaleipää. Samoilla eväillä Väinö kasvoi vanhempiensa jalanjäljissä perheleipomon arvostetuksi johtajaksi välittäen jälkipolvilleen arvokkaan perinnön vaalittavaksi: hyvän leivän!
Leivon Viljo-serkku oli nuorena miehenä 1930-luvulla kova poika puimaan kauraa. Ja hyvä niin sillä kaura oli arvossaan. Yhä edelleen Leivon suvussa kiertää tarina ahkerasta työmiehestä, joka paitsi pui, niin myös nauttii kaurasta, etenkin hyvässä leivässä.
Serkuksista Veeti oli innokas maailmanmatkaaja. Kiersi maistamassa Pariisin patongit ja Ameriikan paakkelsit. Rakkaimmalta maistui kuitenkin kotoinen vehnäleipä ja niinpä maitojuna toi reissumiehen aina takaisin Mamman leivinuunin lämpöön.
Arinan pussi uudistui!
Tiedote: Voitimme Suomalaisen menestysresepti kilpailun!
Mikä on Boltsi?
16.10.2020
Arina paistuu suomalaisella vuolukivellä 350 asteessa ja sitä ennen se on huolella huilannut. Arinaa leivotaan koko päivä.
Runsaskuituinen rukiinen versio Arinasta on valmiiksi viipaloitu.
11.8.2019
Tamperelaisessa Leivon Leipomossa oli päätetty kokeilla sämpylöiden leipomista suositun, runsaasti siemeniä sisältävän Jyväjemmari-kuivaleivän idealla. Yllätys oli melkoinen, kun tuhti taikina putkahteli koneista ulos pieninä palleroina.
”Pakkohan niille oli nauraa. Eivät ne näyttäneet sämpylöiltä vaan lihapullilta”, Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä kertoo.
Maussa ja rakenteessa oli kuitenkin jotain niin ainutlaatuista, että pallerot otettiin tuotekehittelyyn. Syntyi uudenlainen valmisruoka: lihapullan veroinen kaura-siemenpyörykkä Boltsi.
”Ruoan JVG”
Kuluttajille Boltsi tuli tutuksi Suomalainen Menestysresepti -tv-sarjasta, jossa kuusi ruokainnovaatiota kilpaili matkallaan ideasta menestystuotteeksi. Sunnuntain finaalijaksossa tuomaristo julisti voittajaksi Leivon Leipomon Boltsin.
”Boltsi on kuin ruoan JVG, särmikäs ja kiinnostava. Boltsi on hieno esimerkki siitä, mitä saadaan aikaiseksi, kun yhdistetään voimia ja osaamista ruokaketjun eri ammattilaisilta tuotekehityksestä markkinointiin”, toteaa kilpailun tuomari ja tv-sarjan juontaja Jyrki Sukula.
Sekasyöjille ja vegaaneille
Boltsi osuu ajan henkeen tarjoamalla kiinnostavan vaihtoehdon lihapyöryköille. Sekasyöjiä Boltsissa puhuttelevat herkullisen lihapullamainen maku, siementen tuoma sopivan ”purtava” suutuntuma ja lisäaineettomuus. Vegaanit arvostavat myös Boltsin soijattomuutta.
Leivon Leipomolla kilpailun voitto on otettu riemulla vastaan.
”Teemme vuosittain noin sata uutuutta, ja alle kymmenen niistä pääsee kauppoihin. Minkään muun tuotteen eteen emme ole tehneet näin valtavasti töitä, ja on todella hienoa saada Boltsi nyt pyörykkähyllyihin koko Suomen maisteltavaksi”, Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola iloitsee.
Boltsin faktat
Leivon Leipomo Oy on Tampereen vanhin yksityinen leipomoalan yritys. Sen perusti vuonna 1913 leipuripariskunta August ja Fanny Leivo. Leipomo on säilynyt saman perheen omistuksessa, ja nykyinen toimitusjohtaja Harri Jaakkola on neljännen polven leivolainen. Leivon Leipomo työllistää noin sata henkilöä. Tämänhetkiset pisimmät työurat ulottuvat viidelle vuosikymmenelle. Leivon Leipomon suosituimpia tuotteita ovat Arinarievä, Jyväjemmari ja ProTerve siemenleipä.
30.7.2019
Mikä moka! Meidän piti kehittää vehnättömästä siemenseostaikinasta sämpylöitä. No, leipomon värkeistä putkahteli ulos ihan hävyttömän pieniä palleroita. Tuotekehityspalaverissa ei meinattu tuolilla pysyä, kun naurettiin.
Sitten maistettiin. Aika jännä maku. Ja mukava rakenne – kiitos siementen ja kauran. Päätettiin panna tuotekehittely jylläämään ja ilmoitettiin palleroinen Suomalainen menestysresepti -kilpailuun.
Nyt se pallero on tv-sarjasta tuttu ruokainnovaatio: kaura-siemenpyörykkä Boltsi. Lisäaineeton, laktoositon ja täysin kasviperäinen. Enempää ei kerrota, sillä uutuus on tulossa S-ryhmän kauppoihin vasta kun kilpailun voittaja paljastetaan 11.8.
Suomalainen menestysresepti -sarja tulee sunnuntaisin klo 20 (TV5 ja Dplay). Saa kannustaa!
Katso Suomalainen menestysresepti -sarjaa tästä
Leivon Leipomo on mukana TV-sarjassa!
Vegereseptejä
Näin ruisleipä valmistuu - Video
25.6.2019
Leivon Leipomo on mukana Suomalainen Menestysresepti tv-sarjssa, missä kokki Jyrki Sukula etsii uusia ruokainnovaatioita Suomesta. Ohjelma alkaa sunnuntaina 30.6. Klo 20 TV5:llä ja Dplayssa. Minkäköhänlaisen menestysreseptin olemme kilpailuun kehittäneet?
2.10.2018
Vegehaasteeseen kukin osallistuu omien mahdollisuuksien mukaan. Voit joko vähentää lihansyöntiä tai hypätä kasvisruokavalioon kuukauden ajaksi! Lihaton lokakuu on hyvä mahdollisuus kokeilla uusia reseptejä! Me olemme vegeleivistä erityisen innostuneita. Perinteisen kinkun ja juuston tilalle voi vaikka laittaa avokadoa tai maapähkinävoita. Olemme koonneet kasvisvoileipäreseptejä, joista voit saada inspiraatiota omaan keittiöösi.
Kaikki Leivon Leipomon leivät ovat vegaanisia.
Ruisvarrasleivän päällä tuorejuustoa, retiisiä, avokadoa ja herneenversoja
Prokauravoileipä muuttuu makeaksi maapähkinävoin, banaanin ja kauraleseiden avulla.
Proterve, tuorejuustoa, avokadoa, kananmunaa, chiliä ja kirsikkatomaatteja
Maalaisleipä, voita, kurkkusiivuja, seesaminsiemeniä ja aurinkokuivattua tomaattia
Granola-leipä, mascarponea, mansikoita, kookoslastuja ja chiasiemeniä / siivutettu kiivi ja gojimarjoja
Prosiemen & kaura -leipä. avokadoa, suolaa, pippuria ja seesaminsiemeniä
Siemenaittaleipä, hunajaa, vuohenjuustoa, granaattiomenaa, vadelmia ja karhunvatukoita
Aittaleipä, oliiviöljyä, tuoretta mozarellaa, tomaattia, basilikaa
Arinarievä, voita, jääsalaattia, porkkanasiivuja ja saksanpähkinöitä
10.8.2018
Ruisleivän valmistus on tarkkaa puuhaa. Leipuri muotoilee valmiin taikinan ruisleiviksi, tätä vaihetta kutsutaan nimellä ylöslyönti, jonka jälkeen leivät matkaavat uunin kautta pakattavaksi ja sitten odottamaan kauppaan lähtöä! #jokapäiväinen
Video - Taikinan teko | #jokapäiväinen arki
Video - Mansikkawiener
Leivon leipä on #jokapäiväinen
19.7.2018
Leipurimme päivä käynnistyy varhain aamulla taikinan teolla klo 6. Ensin valmistellaan pitkän taikinalevon vaatimia taikinoita ja sitten siirrytään arkisempiin tuotteisiin
29.6.2018
Meidän kesäajan herkkuumme käytetään aina tuoreita mansikoita. Se valmistetaan perinteitä vaalien käsityönä.
30.4.2018
PROTERVE - Proteiinipitoinen siemenpalaleipä
JYVÄJEMMARIN YRITYSMYYNTI
KÄYTÄMME VAIN KOTIMAISIA VILJOJA
4.1.2018
ProTerve! on leivottu kuten tavallinen leipä, mutta viljasta osa on korvattu siemenillä ja jyvillä. Runsaasti siemeniä sisältävän leivän leivonta on vaikeampaa kuin jauhoista leipominen. Leivän kuivista raaka-aineista 36% on jyviä. Leivän koossapitävänä ainesosana käytetään psylliumia. Psyllium antaa gluteenin tapaan sitkoa eli koossapitävää rakennetta leipään sekä nostaa kuitupitoisuutta. Psylliumia käytetään yleisesti gluteenittomassa leivonnassa sitkon muodostajana ja ravintolisissä korkean kuitupitoisuutensa vuoksi. Psylliumin avulla ProTerve! on pystytty leipomaan ilman hiivaa. ProTerveessä on tavanomaista leipää korkeampi rasva-, kosteus-, proteiini-, ravintokuitupitoisuus. Ravitsevien jyvien ja kuidun ansiosta leipä pitää nälän loitolla pitkään. ProTerve! sopii kuntoilijoiden ja urheilijoiden lisäksi ravitsevan, terveellisen ja maukkaan leivän ystäville eli meille kaikille. ProTerve! Siemenleivän leivonnassa käytetään jodioitua suolaa.
3.4.2017
Näin mm. ravintolat ja hotellit kaikkialla Suomessa pystyvät tarjoamaan suosikkileipää asiakkailleen. Jyväjemmari on kuivattu ruisleipä, joka sisältää runsaasti terveellisiä siemeniä. Ruissiemenkuivaleipämme säilyvyys on noin 8kk.
Katso tästä linkistä video Jyväjemmarin valmistuksesta.
Tuotteet toimitetaan leipomolta keskiviikkoisin ja ne ovat postin kuljettamana asiakkaalla torstaina. Hinta on perille toimitettuna 30 pussia 106€ (3,53€/pss) tai 50 pussia 164€ (3,28€/pss) sis. ALV:n
Tilaus tapahtuu seuraavasti;
Leivon Leipomo Oy:lla on oikeus tarkistaa tilaajan luottotiedot ja halutessaan perua tilaus
31.3.2017
KÄYTÄMME VAIN KOTIMAISIA VILJOJA!
Saamme useasti tiedusteluja käyttämämme viljan alkuperästä. Kaikki Leivon Leipomon käyttämä ruis, vehnä, ohra ja kaura ovat 100% Suomalaista viljaa jonka meille jauhavat tunnetut Suomalaiset myllyt. Tutkimusten mukaan Suomalainen haluaa leipänsä kotimaisesta jauhosta leivottuna. Näin se on myös meillä Leivon Leipomolla, Suomalaisen leipurin leipomana.
VIDEO - Jyväjemmarin valmistus
RESEPTIKILPAILU
Uutuuksia!
8.2.2017
Kilpailijamme ovat koittaneet kovasti meiltä tiedustella miten valmistamme suuren suosion saaneen Jyväjemmari-leivän? Nyt päätimmekin näyttää sen kaikille, tervetuloa 35 sekunnin matkalle Leivon Leipomoon.
14.10.2016
Lähetä reseptisi meille ja osallistu Leivon Leipomon reseptikilpailuun. Voittoisat reseptit julkaistaan nettisivuillamme sekä voittajien nimet kunkin tekijän suostumuksella. Voittajat palkitaan tuotepaketein! (arvo 50€)
Haluamme nettisivuillamme jakaa vinkkejä eväsleivän tekemiseen ja ruoanlaittoon. Olipa reseptisi sitten Leivon tuotteilla valmistettu perus voileipä tai vaativampi ruoka, haluamme kuulla niistä! Reseptin ei tarvitse olla monimutkainen voittaakseen kilpailun. Kaikki julkisiksi päätyvät reseptit palkitaan tuotepaketein.
Leivon valikoimasta löytyy monenlaisia tuotteita ja toivotamme tervetulleiksi kaikenlaiset reseptit. Käyttäkää mielikuvitustanne! Esimerkiksi korppujauhoista voi tehdä vaikka mitä.
Kilpailuun voit osallistua lähettämällä reseptin sähköpostilla osoitteeseen kilpailut@leivonleipomo.fi. Sähköpostin otsikoksi “Reseptikilpailu – reseptin nimi – oma nimi” Sisällytäthän mukaan yhteystietojesi lisäksi myös luettelon aineksista ja tiedon mitä Leivon Leipomon tuotetta käytit reseptissäsi.
Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Julkaisemme mielellämme reseptin tekijän nimen reseptin yhteydessä, ellei tekijä toisin halua.
Kilpailu on päättynyt.
*pidätämme oikeuden muutoksiin
24.8.2016
Jälleen on aika julkistaa uusia tuotteita!
Runsaskuituinen lisäaineeton ruissämpylä nyt 10 kpl/pussi
Patrik on 100% ruisleipä, joka on luotu terveellisen voittajafiiliksen synnyttämiseen, se on leivottu pyöreäksi kiekoksi ja paistettu jälkiuunin lämmössä. Reseptiin kuuluu myös vähäinen määrä jodioitua suolaa, joka yhdessä muiden aineksien kanssa synnyttää reippaan maun.
Runsaskuituinen rukiinen viipaloitu maalaisleipä
Kaneli-vaneliinitäytepitko
Ruissiemenkuivaleipä
Leivottu Elovena-kaurasta.
Tarinoita historiasta - Kiertoilmauunit Saksasta
Tiedote: Elintarviketukku Rikainen ja Leivon Leipomo aloittaa yhteistyön
Minkälaista vehnää meillä on ensi vuonna leivottavana? - Video
19.8.2016
Saksalaisiin uuneihin aiemmin luottanut Leivo hankki 1960-luvulla aitoja kotimaisia uuneja. Modernin teknolgian Saksassa mentiin kuitenkin koko ajan eteenpäin. Kun Leivo laajensi leipomoaan kovaan tahtiin ja tehokkuutta oli pakko kasvattaa, leipomoon hankittiin saksalaiset kiertoilmauunit. Paikalle riensi taas ulkomainen asennusryhmä. Saksalaisten saapumista ei enää noteerattu yhtä suurella uteliaisuudella, innokkuudella ja kohinalla kuin 1930-luvun lopulla, jolloin moni uusikyläläinen ei ollut ulkomaan elävää koskaan aiemmin nähnytkään. Nämäkin saksalaiskoneet kävivät tosin vielä aidolla suomalaisella puulla. Siitä muistutti leipomon pihamaalla tanakasti seissyt perisuomalainen koivuhalkopino.
Halkoja työnnettiin pesään ja tehokas kiertoilmauuni toi nopeasti tasalaatuista leipää. Ei tosin ihan aina. Kerran hapanleipä maistui turkasen suolaiselta. Ongelma selvitettiin. Utukka oli iskenyt taikinaan kaksi ämpärillistä suolaa, kun resepti olisi edellyttänyt saman verran sokeria. Vika ei ollut taikinantekijän, vaan varastomiehen, joka oli täyttänyt ämpärin väärästä säkistä. Kuluttajille asti leipä ei kuitenkaan onneksi ehtinyt. Siinä olisi ollut Suomen parhaan ruisleivän maine vaarassa. Fannikin olisi kääntynyt haudassaan.
Pikku työtapaturmia sattui tietysti muutenkin. Välillä ihmeteltiin, miksi taikina ei nouse. Tekevälle sattuu. Hiiva oli unohtunut. Välillä kärähti syömäkelvottomaksi kymmenen pellillistä pikkuleipiä. Kerran uuniin jäi vahingossa kaksi levyllistä voitaikinan pohjia. Sen huomasi myös toimitusjohtaja Väinö Leivo. Pian uunin kyljessä oli suurikokoisin kirjaimin isännän viesti: ”Ei tartte paistaa näin tummaksi.”
11.8.2016
Leivon Leipomo on Pirkanmaan vanhin leipomo, se on ollut saman perheen omistuksessa jo neljän sukupolven ajan. Moni resepti on perustajien Fanny ja August Leivon perintöä. Ruisleipä leivotaan yhä perinteiseen, alkuperäiseen juureen. Myös sijainti on historiallinen: leipomo sijaitsee alkuperäisellä tontillaan Tampereen Uudessakylässä. Leivon Leipä on Pirkanmaalla siis lähileipää sanan varsinaisessa merkityksessä.
”Leipomon ensimmäiset leivät tulivat uunista ulos vuonna 1913 uutisviljan eli uuden viljan aikaan, Viljan päivän tietämillä. Paras maku ja laatu olivat tärkeitä alusta alkaen: leipomon avajaisajankohta oli valittu sen mukaan, että uutisviljasta saatiin parasta leipää. Tuohon aikaan jauhojen säilyttäminen tuoreena kun ei ollut yhtä helppoa kuin nykyisin”, toteaa Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola, neljännen sukupolven leipuri.
Alkuun leipää leivottiin yhdessä uunissa, johon mahtui kerrallaan kolmisenkymmentä rievää tai ruisleipää. Leipä kuskattiin myyntiin toreille hevoskyydillä. Nykyisillä uuneilla leipää ja muita leivonnaisia paistetaan noin 30 - 40 000 kpl päivässä ja niitä myydään Tampereen ja Pirkanmaan lisäksi kaikkiin kolmostien kaupunkeihin, Uudellemaalle ja Pohjois-Satakuntaan. Päivittäin valmistetaan keskimäärin 60 erilaista leivonnaista ja vuosittain kehitetään useita uutuustuotteita. Olennainen osa päivittäistä leipomista on edelleen käsityö. Vaikka nykyaikaisessa leipomossa lukuisat koneet helpottavat työntekoa on ammattitaitoisen leipurin käsityö vielä olennainen osa leipomista Leivolla.
Tänä päivänä suurimmat tuotteet ovat Arinarievä, Ruisvarrasleipä ja Proterve!-leipä. Leivon Leipomon vanhin tuote on palkittu perinteinen Leivon Ruisleipä. Perinteiset pullat ja wienerit ovat tänä päivänä saaneet rinnalleen myös uusia muotimakuja kuten suositun Putellapullan.
Leivon Leipomo sijaitsee historiallisella leipomoalueella, jota paikalliset nimittivät tamperelaisen leipäperinteen mukaan Rieväkyläksi. Rieväkylässä sijaitsi vielä muutama vuosikymmen sitten lukuisia leipomoita. Nykyisin tuoreen leivän tuoksu leijailee ympäristöön enää Leivon Leipomon akkunoista.
Perinteisesti Leivon Leipomon leivän tuoksu on tullut Pirkanmaalaisiin koteihin päivittäistavarakaupan kautta. Yhteistyöllä Pirkanmaalaisen Elintarviketukku Rikaisen kanssa Leivon leivän tuoksu saavuttaa nyt myös ravintolat, kahvilat sekä suurkeittiöt.
Elintarviketukku Rikaisen juuret ovat Vammalassa (nyk. Sastamalassa). Yrittäjinä toimivat Janne, Antti ja Sanna Ryömä.
Toiminta aloitettiin Rikaistenkylän Ryömän tilalla vuonna 2002 perunan viljelyllä ja jalostustoiminnalla.
Toiminnan kehittyessä ensimmäinen elintarviketukku perustettiin Vammalan Nuupalan teollisuusalueelle. Pääasiallinen toiminta oli lähialueella kasvatettujen perunoiden, porkkanoiden ja sipuleiden myynti paikallisille suurtalouskeittiöille sekä tukkuihin Porissa, Tampereella ja Hämeenlinnassa.
Vuonna 2009 tehtiin yrityksessä merkittävä suunnanmuutos. Tuolloin luovuttiin kaikesta omasta jalostustoiminnasta ja päätettiin keskittyä pelkästään tukkukauppaan. Päämarkkina-alueen siirtyessä yhä selvemmin Tampereen ympäristöön koko toiminta siirtyi Tampereelle vuonna 2011.
Kasvun seurauksena tilat Tesomalla tulivat toiminnan lisääntyessä epäkäytännöllisiksi ja ahtaiksi.
Moderni elintarviketukun terminaali sekä viihtyisät ja väljät toimistotilat nousivat Pirkkalan lentokentän kupeeseen vuoden 2014 aikana. Nykyaikainen ja tehokas terminaali otettiin käyttöön heti vuoden 2015 alussa.
Elintarviketukku Rikainen Oy on Pirkanmaalainen täyden palvelun tukkuliike, joka tarjoaa alueen asiakkaille, kuten ravintoloille, lounaspaikoille, kunnille ja kahviloille hyvän tuotevalikoiman, nopeat ja luotettavat toimitukset sekä edulliset hinnat.
”Pitkien perinteiden perheyrityksestämme asiakkaamme saa ystävällistä ja joustavaa palvelua. Vuosien varrella olemme kehittäneet toimintaamme ja tuotevalikoimaamme vastaamaan yhä paremmin asiakkaidemme toiveita ja tarpeita. Tämän takia haluamme tarjota myös Leivon Leipomon tuoretta ja tunnettua lähileipää joka päivä asiakkaillemme”.
Toimitukset alkavat tiistaina 16.8.2016.
10.8.2016
Kävimme Seppälän tilalla katsomassa minkälaista venhää meidän leipureilla on ensi vuonna leivottavana. Katso video alta!
Tervetuloa Leivon Leipomon uusille nettisivuille!
Tarinoita historiasta - Säännöstely rajoitti
Tarinoita historiasta - Kasvua 50-luvulla
20.7.2016
Olemme uudistaneet nettisivumme palvelemaan entistä kattavammin asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme. Sivuilta löydät aina ajankohtaiset tiedot leipomon tuotteista, tapahtumista ja uutisista. Leivon Leipomon yli 100 vuotiaan historian aikana on ehtinyt tapahtua yhtä sun toista ja historia kohdasta pääset tutustumaan leipomoomme aina alkutekijöistä tähän päivään saakka. Wienerin ystäville löytyy kahvila -sivuilta aina päivititetty lista tämänhetkisistä ja tulevista viikko- ja kausiwieneristä muiden kahvilan tietojen ohessa. Uusia reseptejä tulemme päivittämään reseptit sivulle. Nyt sieltä löytyy kesäiset street food henkiset reseptit, jotka on tehty yhteistyössä Poppamiehen ja Veljekset Mattilan kanssa.
Jos sinulla on ehdotus sisällöstä mitä haluaisit sivuiltamme löytää niin voit olla meihin yhteydessä palaute osiossa tai suoraan tästä.
Hyvää kesän jatkoa!
29.6.2016
Kysyntää riitti Jatkosodan jälkeen. Uudet saksalaisuunit olivat kovassa käytössä. Työntekijämääräkin nousi nopeasti pariinkymmeneen. Leipureiden tilanne ei silti ollut hurrattava, koska säännöstely heikensi mahdollisuuksia tehdä tuloksellista bisnestä. Valtiovalta ei kuunnellut leipureitten huolta. Niinpä tilanne ajautui niin pitkälle, että alalla koettiin vuoden 1944 lopussa kahden viikon mittainen lakko. Kun kansanhuoltoministeriö alkoi jakaa tukipalkkioita ruisleivälle ja vehnäleivälle, lakko saatiin päätökseen.
Tämäkään ei riittänyt kannattavuuden takaamiseen. Suomen Leipuriliiton vuosikokous päätti Lahdessa, että yksityiset leipomot sulkevat ovensa kannattamattomina. Paljon julkisuutta saaneeseen päätökseen jätettiin kuitenkin vielä yksi takaportti. Jos hinta- ja palkkaneuvosto suostuu leipomoiden hintaesitykseen, lopettamisuhka laukeaa. Näin myös kävi. Säännöstelyyn liittyvä kuponkikausi jatkui vielä pitkään sodan jälkeenkin. Siihen liittyi yksi erityisilmiö. Monet suomalaiset saivat ulkomailta elintarvikepaketteja, joissa oli mm. jauhoja, sokeria, kanamunia ja rasvaa. Leipomot leipoivat kansalaisten omista aineista. Näin syntyi tilausleivonta. Se oli monelle leipomolle jopa selviytymisen edellytys.
Leipäkorteista päästiin kokonaan eroon kuitenkin vasta vuonna 1949, jolloin Suomen elintarviketilanne parani olennaisesti. Konditoriatuotteet vapautettiin hintasäännöstelystä ja saman vuoden elokuussa astui voimaan laki, joka lopetti leivän hinnan säännöstelyn. Ostorajoitukset eivät kuitenkaan loppuneet kokonaan. Leivän hinta vapautui lopullisesti vasta 1980-luvulla.
Leivon Leipomon keskeinen myyntipaikka oli heti sodan jälkeen edelleen Tammelantori. Hevosvetoisuudesta siirryttiin hiljakseen kokonaan moottoripeliin. Samalla muuttui myyntipaikka hevoskärryistä autoon. Erityisen vilkasta ja värikästä aikaa vietettiin joulun tietämillä, jolloin tori oli väkeä pullollaan. Se oli tamperelainen traditio, joka jatkuu vielä nykypäivinäkin. Lanttuhautojen, kuusien ja joululimppujen tuoksu viritti tunnelmaan.
Kuvassa reikäleipäkone 50-luvulta.
Kuvassa reikäleipäkone 50-luvulta
24.5.2016
Leivon Leipomon kehityksessä 1950-luvulla oli suuri merkitys. Koko ala oli voimakkaassa kasvussa. Vuosi 1950 toi ennätysmäisen viljasadon. Kauppoihin saatiin viljaa 190 miljoonaa kiloa, mikä oli 45 miljoonaa kiloa enemmän kuin aikaisemmin. Kaikki ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Ruistuotannossa Suomi oli omavarainen, mutta kulutustottumukset olivat muuttumassa. Korean sodan korkeasuhdanteessa vaurastuneet kansalaiset valitsivat entistä useammin vehnäleipää. Ruisleipää rasitti maine säännöstelyajan tuotteena.
Vehnää piti ostaa myös ulkomailta. Kun toimitukset Neuvostoliitosta myöhästyivät, viljaa jouduttiin ostamaan Australiasta, Argentiinasta ja Kanadasta. Kuljetusmatkat olivat pitkiä. Viljan tuonti saattoi kestää parikin kuukautta. Siksi turvauduttiin myös läntiseen naapuriin Ruotsiin.
Leipomoalalle toi huolia elokuussa vuonna 1950 alkanut hintasulku, joka koski monia leipomotuotteita. Mukana olivat näkki-, ruis- ja ohraleipä, mutta myös vehnä-, graham- ja sekaleipä. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että ruokaleipä oli täydellisessä hintasulussa. Sulkua perusteltiin kohonneilla palkka- ja elintarvikekustannuksilla.
Alkanut 1950-luku merkitsi Leivolle ja muillekin leipomoille myös valtavia teknologisia muutoksia. Tuotantotekniikka muuttui. Se nosti tuottavuutta ja mahdollisti suurten yksiköiden perustamisen. Vanha käsityöammatti alkoi koneellistua yhä voimakkaammin. Pakastin oli keksintö, joka muutti paljon, mutta myös myymälä- ja pakkaustekniikat monipuolistuivat.
Käynnissä oli muutos, joka mullisti koko vanhan ajattelun: hevoskyydillä tuotteitaan markkinoinut käsityöläinen siirtyi lopullisesti historiaan. Kuljetustekniikan ja markkinoinnin kehittyminen avasi kokonaan uusia näkymiä. Juuri pakkaustekniikan kehittyminen ja myymälöiden itsepalveluiden lisääntyminen lisäsivät tuotteiden menekkiä. Mallimaana oli Yhdysvallat.
Kuvassa autorivistö leipomon edustalla 60-luvulla. 50-luvulla autot alkoivat yleistymään leipien kuljetuksessa ja näin korvattiin hevoskärryt.
Tarinoita historiasta - Hevoskyydillä leipää Tammelantorille
Miksi juuri Tampereen seudusta on tullut rieväkylä?
Tarinoita historiasta - Sisällissota koetteli
18.4.2016
Kuljetuksia varten hankittiin leipomon ensimmäinen kulkuneuvo hevosmarkkinoilta, joita silloin pidettiin mm. Tammelan tavaramakasiineilla lähellä rautatieasemaa ja tietysti Hippoksella. Asiantuntijana oli August, joka tunsi hevoset perin pohjin. Samalla hankittiin Matti-hevoselle rattaat ja reki. Omaa rahaa ei ollut. Välttämätön investointi hoidettiin lainarahalla. Se pisti nuorenparin raatamaan pitkiä päiviä. Muita työntekijöitä ei alkuun ollut. Työnjako oli selvä: Fanni leipoi, Aaku huolehti uunin lämmityksestä ja kuljetti leivät myytäviksi torille. Kuormassa oli mm. kymmenen kilon leipänippuja, joiden alle oli levitetty paperi.
Ensimmäinen myyntireissu Tammelantorille ei ollut menestys. Leivät jäivät myymättä, mutta vaikeassa tilanteessa oli henkireikä. Hanna-äiti oli neuvonut Fannia myymään leivät Niemisen kauppaan Pispalaan, jos torimyynti ei suju. Nieminen ostikin koko lastin. Yhteistyö jatkui sittemmin vuosikymmeniä. Muistitiedon mukaan kauppa sijaitsi nykyisen Ahjolan rakennuksen tietämillä. Nieminen oli Johannan asiakkaita. Torimyyntikin alkoi kuitenkin sujua eikä ostajista ollut puutetta. Tammelantori toimi pitkään tärkeimpänä kauppapaikkana Leivon leiville. Leivät myytiin suoraan leipälaatikoista hevoskärryn tai –reen perästä.
Myöhemmin Väinö Leivo (kuvassa) kuljetti leipäkuormia Uudesta kylästä Tammelantorille. Kyseessä olikin Väinön ensimmäinen vakituinen työ leipomossa jo 12 vuoden iässä.
Kuva on vuodelta 1924
18.3.2016
Tampereen yhteydet vieraisiin kulttuureihin olivat pitkään rajoitettuja verrattuna esimerkiksi Suomen rannikkokaupunkeihin. Siinä missä Viipuri, Turku, Helsinki ja jopa Hämeenlinna ottivat melko nopeasti vastaan itäiset ja läntiset vaikutteet, Tampereella elettiin tehtaiden varjossa omin kulttuurisin eväin. Siksi rievä on täysin paikallinen, itse kehitetty tuote.
Rievä merkitsee joissakin suomen murteissa samaa kuin tuore. Tamperelaisen rievän ominaisuuksista on tietysti niin monta mieltä kuin miestä tai naistakin. Sitä on kuvattu tavallista hiivaleipää löysemmäksi ja kevyemmäksi. Tamperelainen hiivaleipä on myös vesipitoisin. Valmiin rievän kuuluu olla paitsi kypsä, myös kostea ja siinä pitää olla paljon huokosia. On kuitenkin hyvä muistaa, että vartaassa kuivatettu kova ruisleipä oli pitkään keskeinen leipälaatu.
Nykysuomen sanakirjassa adjektiivi rievä tarkoittaa ruuan yhteydessä tuoretta ja happamatonta. Siitä johtuu myös tuoreena syötävän, tavallisesti ohrasta tehdyn hiivaleivän nimi.
19.2.2016
Niin ruisleivän juurella kuin Leivon Leipomollakin on ollut vakavia paikkoja, jolloin niiden elämä on vakavasti kyseenalaistettu. Yksinäistä koettelemuksista oli ilman muuta sisällissota, joka tuntui myös Uudessakylässä. Valkoiset joukot etenivät Messukylän suunnasta. Monet uusikyläläiset lähtivät taistelujen jaloista Tampereelle pakomatkalle. Kukaan ei oikein tiennyt mitä oli edessä.
Monet lähtivät varmuuden vuoksi. Fanni Leivo ei ollut ensimmäisten joukossa, vaikka joku oli jo käynyt kehottamassakin. Sitten yhtenä yönä naapuri kävi sanomassa, että talollinen Kivelä oli ammuttu kuoliaaksi. Silloin Fanny pakkasi pienet käsimatkatavaransa ja suuntasi kohti Tamperetta. Mukaan tulivat ne vaatteet, jotka nopeasti sai kahmittua päälleen. Valotkin piti pitää pakatessa pois päältä.
Fanny kääri 6-vuotiaan Väinö-poikansa vällyihin ja hevosen vetämä reki lähti kohti Tamperetta. Mukana oli lisäksi August Leivon vanhemmat. Fanni osti matkalla jauhoja, vaikka omiakin olisi ollut Uudessakylässä. Elettiin korttiaikaa ja leipäkin oli kortilla. Leivot ajoivat yöllä suoraan Tampereen poliisikamarille. Ajatuksena oli, että matkalaiset saavat sieltä sijan, mutta vastaus oli tyly. Levottoman kaupungin järjestyksen valvonnasta otteensa menettäneet poliisit komensivat matkalaiset ulos.
Kun huolestuneet uusikyläläiset kysyivät, mihin he voisivat mennä, poliiseilla oli selvä vastaus: ”Menkää kirkkoon!” Tuomiokirkko tai silloinen Johanneksen kirkko oli täynnä taisteluja paenneita tamperelaisia. Sinne oli paettu mm. Käpylästä, Petsamosta ja Tammelasta. Sinne oli enimmillään ahtautunut yli 2000 ihmistä. Kirkossa sattui monta inhimillistä tapahtumaa. Kokonaiselle kaupunginosalle nimen antaneen metsänvartija Käpysen yksi lapsi syntyi siellä. Lopulta yöpaikka löytyi Aakun veljeltä. Ei haitannut mitään, että isäntäperheen miehet kuuluivat punakaartiin. Fanni huomautti, että Uudestakylästä paenneet pakolaiset olivat vähän eri puoluetta kuin isännät.
–Oikeasti en ollut kiihkoilija mihinkään suuntaan. Politiikka ei ollut tärkeää. Elin vain omaa elämääni.
Fanny ja kumppanit palasivat Uuteenkylään, kun valkoiset olivat vallanneet Tampereen. Pakomatka oli kestänyt kaksi viikkoa. Tarkoitus oli tarkistaa, oliko leipomosta jäljellä muuta kuin nurkkakivet. Epäilyihin antoi aiheen se, että pakolaiset olivat katselleet kaupungissa monta kertaa murheissaan, kun Uudenkylän suunnasta näkyi loimuavia liekkejä. Talo oli kuitenkin jotenkin pystyssä, mutta näky ei ollut kovin lohdullinen.
Leipomorakennuksessa olivat vierailleet sekä hyökkäystä pakenevat punaiset että hyökkäävät valkoiset. Ikkunat olivat vierailujen jäljiltä rikki. Fannylta oli jäänyt äkkinäisen lähdön vuoksi puiset pytyt täyteen taikinaa. Pytyt oli ammuttu rikki ja kesken jäänyt taikina oli valunut lattialle. Se oli täynnä lasinsirpaleita. Samassa sekamelskassa olivat talon matot, peitot ja talvivaatteet. Yhtään puhdasta liinavaatetta ei ollut, koska niitä oli käytetty riepuina. Sänkyvaatteet oli varastettu, kuten kaikki astiatkin. Vintille piilotetut uudehkot, hienot kengätkin oli viety.
Tilanne oli lohduton, vaikka jotakin kotoistakin lyhyestä pakomatkasta palanneita odotti. Portailla odottivat talon kissa ja kahvipannu. Kaikki jauhot oli kuitenkin käytetty ja polttopuut poltettu, joten sota kävi kalliiksi. Eikä kukaan tietenkään korvannut vahinkoja. Leipomokaan ei voinut jatkaa työtään jauhojen puutteessa, joten leipä oli vähän aikaa tiukalla.
–Oli aloitettava kokonaan uusi elämä. Ajattelin, että kuinkahan tästä selvitään ja miten käy leipomon. Kaikki oli aloitettava alusta, kertoi Fanny myöhemmin.
Kuvassa August ja Fanny Leivo ja heidän poikansa Väinö lapsena.
Tarinoita historiasta - Leivon Leipomon ensiaskeleet
Leivon Kahvi
Tarinoita historiasta - Kohti uutta aikakautta
4.1.2016
Fanni Vilkman avioitui vuonna 1911 August Leivon kanssa. Aaku-lempinimellä tunnettu August oli syntynyt Hattulan Niemen kartanon mailla, mutta hän oli viettänyt lapsuutensa Kangasalan Liuksialan Tiihalassa. Hänen isänsä oli Liuksialan kartanon pehtoori. Aaku oli kiertänyt nuorena miehenä pitkin Suomea. Hänet tunnettiin mm. tarkkana hevosmiehenä, joka osasi erottaa hyvän pollen huonosta. Mies päätyi lopulta Messukylään, jossa hän kohtasi tulevan puolisonsa.
Aakun 50-vuotispäiville tehty kalevalankielinen kronikka kertoo, että vaikka hänen lapsuudenkodissaan ei juurikaan kärsitty ruuan puutteesta, kodin leipävarras oli välillä tyhjillään. Kronikan tekijä arveli, että siksi Aaku halusi puolisokseen naisen, jolta luontuu leivänteko. ”… jos mä naisin naiakseni, ottaisin omaksi iloksi leiväntekijän, laittajan taikinan
hyvänmakuisen.”
Nuoripari mietti, mitä tekisi elääkseen. Perheeseen oli syntynyt jo lapsikin (Väinö), joka lisäsi vastuuta ratkaista elämänuran ja toimeentulon kysymyksiä. Mistään kovin proosallisesta uranpohdiskelusta tuskin oli kyse. Se oli vastaus yksinkertaiseen kysymykseen: mistä hankimme elannon? Ajatus omasta leipomosta nousi esiin, vaikka August Leivo ei alasta mitään tiennytkään. Hänen nuorikkonsa oli kuitenkin alan varsinainen ja monipuolinen asiantuntija, joka tunsi omakohtaisesti niin viljelyn, riihessä työskentelyn kuin leipomisen salatkin.
Kotona Lusassa oli viljelty niin ruista, ohraa kuin kauraakin. Sekin on varmasti vaikuttanut, että Uudessakylässä leipominen oli perinteinen ja hyväksi koettu tapa elättää itsensä. Elihän ympäristössä monia leipureita. Monet heistä olivat jopa sukulaisia.
On todennäköistä, että juuri Fanni, joka oli vasta 20-vuotias, on lausunut Leivon Leipomon syntysanat ja houkutellut tuoreen aviomiehensä mukaan uskaliaaseen hankkeeseen. Väinö Leivo oli tuolloin 1-vuotias. Fanni Leivon haastattelussa esittämä kommentti miehensä leipurin taidoista viittaa siihen, että juuri Fanni oli aloitteellinen perustamisvaiheissa. – Ei se leipomisesta mitään ymmärtänyt.
Kuvassa August ja Fanni Leivo ja heidän poikansa, myöhemmin yksi leipomon toimitusjohtajista Väinö Leivo ja kaksi Leivon Leipomon ensimmäistä työntekijää Anna Pohjonen ja Kaisa Tamminen.
9.12.2015
Olemme tehneet yhteistyössä Mokkamestarit -kahvipaahtimon kanssa oman kahvimme! Kahvi on sekoitus väli- ja eteläamerikan kahvilaaduista ja se on valmistettu ainoastaan Leivon Leipomoa varten. Kyseessä on siis ainutlaatuinen kahvi!
Mokkamestarit Oy on paikallinen kahvipaahtimo, joka sijaitsee Tampereen ja Ylöjärven rajalla. Heillä on myös kahvila Tampereen keskustassa. Leivon Leipomon kanssa paljon yhteisiä piirteitä ja arvoja jakava Mokkamestarit oli siis luonnollinen valinta yhteistyökumppaniksi kun ajatus omasta kahvista syntyi.
Reija Paakkinen ja Mika Hannuniemi olivat nuoret ystävykset, joita yhdisti intohimo kahviin. Kun tuli aika miettiä elämän uutta suuntaa, syttyi ajatus kahvi- ja teekaupasta, jossa olisi pieni kahvila, niin että asiakkaat voisivat maistella ja nauttia kahvia ja teetä paikan päällä. Tämä ei vielä riittänyt: Reija ja Mika halusivat tehdä kaiken itse, myös paahtaa kahvin. Intohimo sai asioita aikaan ja oli luonteeltaan pelotonta. ”Otetaan rohkeasti asioista selvää!”. Ideasta kahvikauppaan vei alle vuoden. Unelmasta tuli totta. Tarvittiin oppia, sinnikkyyttä ja seikkailumieltä – eikä vähiten pioneerihenkeä. Mokkamestarit kahvipaahtimo näki päivänvalon vuonna 1990.
7.11.2015
Väinö Leivo otti 1930-luvulla vähitellen yhä suuremman vastuun leipomon pyörittämisestä. Se ei käynyt ihan kivuttomasti, sillä kyse oli myös hyvin syvällisestä ajattelutavan muuttumisesta Leivolla. Perheyrityksessä ei kokonaan vältytty ristiriidoilta, kun vanha ja uusi aika törmäsivät. Väinö olisi lisännyt koneita, mutta isä-Aaku pisti varovaisena miehenä hanttiin. Vähitellen nuoruus ja ennakkoluulottomuus kuitenkin voittivat. Väinö Leivosta tuli toimitusjohtaja 1. syyskuuta vuonna 1939. Sotavuosista lähtien Aakun roolina oli uunien lämmittäminen leipomiskuntoon ja taikinanalustus. Tämä tarkoitti sitä, että juuri August oli se, joka tuli ensimmäisenä aamuvarhain leipomolle. Väinön aika leipomon johdossa merkitsi kotipakarina aloittaneen perheyrityksen voimakasta laajentumista ja aseman vakiintumista.
Uusi energinen toimitusjohtaja Väinö Leivo pisti heti toimeksi. Pian kävi ilmeiseksi, että uusi uuni oli välttämätön. Se taas edellytti talon laajentamista. Samalla henkilökunnan määrä alkoi kasvaa. Ensimmäinen suuri, Saksassa valmistettu uuni hankittiin jo vuonna 1939. Päätös merkitsi samalla sitä, että Uudenkylän kulmilla koettiin hetken aikaa kansainvälinen tuulahdus. Sen toivat kaksi saksalaista asentajaa, jotka kokosivat uunit käyttökuntoon.
– Uunia asentanut saksalainen monttööri Hausler sanoi minulle, että me tuotiin rikkautta Leivolle. Kun kaksi leipää maksoi siihen aikaan 15 penniä ja uunin hinta oli 135 000 silloista markkaa, rahan kokoamisessa oli työtä. Päälle tulivat vielä muurarin palkat ja tiilet. Siinä sai olla nuukana, muisteli Fanni myöhemmin.
Uuni oli mitä modernein. Sillä sai paistaa kaiken aikaa. Toisesta päästä pistettiin puita sisäänja toisesta leipää. Vanhaa ja työlästä hiilten vetämistä ei tässä uunissa tarvinnut tehdä lainkaan. Sekin kevensi taakkaa. Tuotteille riitti kysyntää. Tammelantorilla kyseltiin Leivolta vehnähiivaleipää, mutta siihen ei pystytty, sillä yksi saksalaisuuni ei vielä ratkaissut kaikkia ongelmia. Fanni joutui kertomaanasiakkaille, ettei kaikkia voinut millään saada valmiiksi yhdellä koneella. Se, ettei valmista tullut, ei todellakaan ollut Fannista kiinni. Hänen siskonsa Lyyti Leinonen on muistellut noita aikoja.
– Fanni oli niin työteliäs. Hän pisti aina tapahtumaan, jos se oli mahdollista. Välillä hän teki mahdottomastakin mahdollista.
Kuva: Ranskanleipä oli jo 1950-luvulla hittituote. Väinö Leivo tarkastaa laatua yhdessä leipureittensa kanssa.
Tarinoita historiasta - Uusikylä
Tiedote: Jodioitu suola
Kuvia Leipurien markkinoista
7.10.2015
Messukylän ja Tampereen rajalla sijainneella pikkukylällä ei aluksi ollut edes nimeä. Nimen alkuperä liittynee Takahuhdin kantatilojen ympärille nousseeseen uudisasutukseen. Tamperelaisten tehtaiden työläiset vuokrasivat tontteja Koskenmaantien tuntumasta Takahuhdin talollisilta Kokolta, Jankalta ja Kyrölältä. Kun joku kyseli Takahuhdissa, että missä mahtoi asua esimerkiksi leipuripariskunta August ja Fanny Leivo, hän saattoi saada tällaisen vastauksen: ”Kyllä ne taitavat asua tuolla uudessa kylässä”. Pian nimi alkoi maistua hyvältä ja se vakiintui käyttöön. Virallisesti uusikyläläiset olivat pitkään takahuhtilaisia.
Kylä kasvoi ripeästi. Vuonna 1912 Kokon mailla oli kahdeksan, Jankassa yhdeksän ja Kyrölässä neljä mökkiä tai pirttiä, kuten niitä tuolloin kutsuttiin. Uusikyläläisiä työskenteli 1910-luvulla mm. Verkatehtaalla, Attilan kenkätehtaalla, Finlaysonilla ja Lapinniemen puuvillatehtaalla. Työpäivä kesti aamukuudesta iltakuuteen.
Seitsemän vuotta myöhemmin Uudessakylässä oli jo kolmisenkymmentä taloa. Kylä kasvoi eniten talouden korkeasuhdanteiden aikana. Esimerkiksi vuonna 1939 Kokon maille valmistui 16 omakotitaloa. Asukasmääräkin kasvoi ripeästi. Vuonna 1934 uusikyläläisiä oli 513 ja neljä vuotta myöhemmin jo 813.
Muistitieto kertoo, että Uudenkylän ensimmäinen asukas oli Konsta Vilkman, joka rakensi talonsa Kokon maille aivan Messukylän ja Tampereen rajalle tiettävästi jo 1890-luvun alkupuolella. Kerrotaan, että Vilkman asui paikalla yksinään kymmenkunta vuotta ennen kuin Uusikylä alkoi laajeta. Kylän ensimmäinen asukas kertoi myöhemmin, että hän halusi rakentaa talonsa keskelle metsää, mutta rauhaa ei kestänyt kauan. Hän oli Leivonkin historian kannalta merkittävä hahmo. Olihan hän Fanny Leivon veli. Konsta oli rakentamassa Leivon Leipomon ensimmäistä pakaria.
Leivon Leipomo sijaitsee edelleen Uudessakylässä Tampereella. Uusikylä sijaitsee noin neljän kilometrin päässä keskustassa ja rajatuu idässä Ruotulaan ja Huikkaaseen, etelässä Hakametsään, lännessä ja pohjoisessa Kissamaahan.
Vielä tänäkin päivänä Leivonpesä kahvilassa on näkyvissä osa kuvassa olevasta leipomorakennuksesta 1920-luvulta. Kuvassa on Vilkmanin ja Leivon sukua ja ratsun selässä Augustin ja Fanny Leivon poika Väinö.
22.9.2015
Tamperelainen Leivon Leipomo Oy on yhtenä ensimmäisistä leipomoista Suomessa siirtynyt käyttämään ainoastaan jodioitua suolaa valmistamissaan leivissä. Samassa yhteydessä on leipomon pakkauksissa otettu käyttöön merkintä jolla kuluttaja voi varmistua että kyseisen leivän valmistuksessa on käytetty suositusten mukaista jodioitua suolaa.
Jodi on välttämätön ravintoaine (hivenaine), jota ihminen tarvitsee kilpirauhashormonin valmistukseen sekä sikiön ja lapsen normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Aikuisten saantisuositus on 150 μg/vrk.
Maailmanlaajuisesti jodioidun suolan käyttö on tavallisin tapa lisätä jodin saantia ja ennaltaehkäistä jodin
puutosta. Suomessa alettiin viime vuosisadan puolivälissä lisätä suolaan jodia, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan. Suomalaisten joditila oli 1960-luvulta lähtien erinomainen vuosikymmenien ajan. Tilanne on kuitenkin heikentynyt (Finravinto 2012 –tutkimus). Kotona valmistetun ruoan osuuden pieneneminen ja jodioimattomien erikoissuolojen ja mausteseosten käyttäminen, valmistuotteiden käyttö sekä kodin ulkopuolella syömisen lisääntyminen ovat vähentäneet jodin saantia.
Elintarviketeollisuus ja joukkoruokailu käyttävät pääsääntöisesti jodioimatonta suolaa. Myös eläinrehuissa jodin määrä on pienentynyt. Merkittävimmät jodin lähteet suomalaisessa ruokavaliossa ovat maitotuotteet, kananmunat, kala ja jodioitu suola.
Ravitsemusneuvottelukunta suosittaa jodioidun suolan käytön aloittamista heti leipomotuotteissa ja samalla siirtymään jodioidun suolan käyttöön kotitalouksissa ja joukkoruokailussa. Väestön riittävän jodin saannin turvaamiseksi tarvitaan siirtyminen kaikki elintarvikkeet kattavaan jodioidun suolan käyttöön seuraavien vuosien aikana. Näillä toimenpiteillä voitaisiin palauttaa väestön jodin saanti aikaisemmalle hyvälle tasolle (VRN:n suositus).
Leivon leipomon tuotteissa otettiin käyttöön jodioitu suola 26.8 alkaen valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaisesti. Jodia on leipomon käyttämässä jodioidussa suolassa 25mg/kg eli 0,025g, puhutaan siis hyvin pienistä määristä koska jodi on hivenaine jota tarvitaan vain vähän. Jodin pitoisuus leivässä vaihtelee hiukan leivän suolapitoisuuden mukaan. 100g leipää sisältää noin 20-30 μ g jodia. Jodi ei maistu suolassa tai leivässä. Jodioitu suola on merkitty pakkauksiin. Tuotteiden suolan määrissä ei ole muutoksia.
Suolan käyttösuosituksiin ei ole tullut muutoksia. Aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä. Päivittäinen suolansaanti ei saisi ylittää naisilla 6 g ja miehillä 7 g, mikä vastaa noin teelusikallista suolaa. Tuore leipä merkitään runsassuolaiseksi jos suolapitoisuus on yli 1,2%. Tuoreleivässä voidaan käyttää
merkintää vähemmän suolaa jos suolaa on enintään 0,9%. Vastaavat prosentit kuivissa leivissä ovat 1,6% ja 1,2%.
- Leivon Leipomo Oy
Tulet tunnistamaan jodioidun suolan käytön tästä merkistä pakkauksessa.
12.9.2015
Leipurien markkinoita vietettiin Viljanpäivänä 11.9.2015 aurinkoisissa tunnelmissa Keskustorilla Tampereella. Aurinko helli leivänystäviä ja uudet Leivo Leipää -tuoteperheen tuotteet herättivät paljon kiinnostusta. Tampereen lähileipomot olivat parkkeeranneet pakettiautonsa torille ja leipomotuotteita myytiin tuoreena leipälaatikoista.
Leipurien markkinoita päästiin viettämään mahtavassa säässä!
Lähileipomot valtasivat keskustorin
Leipää myytiin tuoreena suoraan leipälaatikoista
Leipomotuotteet menivät hyvin kaupaksi
Toimitusjohtaja Harri Jaakkola jakoi maistiaisia leivän ystäville
Harri Jaakkola Aamulehden haastattelussa