Uutisarkisto
Väinö, Viljo ja Veeti
Sataprosenttinen kaurapasta onnistui viimeinkin – innovaatio vaati lähes seitsemänsataa testiä
Kaurakas edustaa Leivon Leipomoa Suomalainen Menestysresepti -kisassa
24.9.2021
Väinöllä, Viljolla ja Veetillä oli eri roolit perheleipomon arjessa. Vuosikymmeniä myöhemmin me teimme leivät heidän mieltymyksien mukaan.
Väinö
Kun Leivon Väinö nuorena poikana 1930-luvulla kuskasi hevoskärryillä leipää torille myytäväksi, oli evääksi viipaloitu tuhtia sekaleipää. Samoilla eväillä Väinö kasvoi vanhempiensa jalanjäljissä perheleipomon arvostetuksi johtajaksi välittäen jälkipolvilleen arvokkaan perinnön vaalittavaksi: hyvän leivän!
Viljo
Leivon Viljo-serkku oli nuorena miehenä 1930-luvulla kova poika puimaan kauraa. Ja hyvä niin sillä kaura oli arvossaan. Yhä edelleen Leivon suvussa kiertää tarina ahkerasta työmiehestä, joka paitsi pui, niin myös nauttii kaurasta, etenkin hyvässä leivässä.
Veeti
Serkuksista Veeti oli innokas maailmanmatkaaja. Kiersi maistamassa Pariisin patongit ja Ameriikan paakkelsit. Rakkaimmalta maistui kuitenkin kotoinen vehnäleipä ja niinpä maitojuna toi reissumiehen aina takaisin Mamman leivinuunin lämpöön.
25.8.2021
Leivon Leipomo on kehittänyt Suomen ensimmäisen sataprosenttisen kaurapastan. Aiemmissa kaurapastoissa on ollut kauraa noin kolmannes. Uusi Kaurakas tuulettaa pastahyllyä myös vastuullisuudellaan: kotimainen täysjyväkaura kulkee vain noin seitsemänkymmentä kilometriä matkallaan pellolta pastaksi.
Oletko huomannut, paljonko kaurapastoissa on kauraa? Yleensä kauraa on noin kolmannes ja loppu on esimerkiksi ulkomaista durumvehnää.
Nyt tamperelainen Leivon Leipomo lanseeraa Suomen ensimmäisen sataprosenttisen kaurapastan. Vehnää siinä ei ole lainkaan. Tuoteidea kuulostaa helpolta, mutta runsaskuituisen Kaurakas-pastan kehitystyö oli kaikkea muuta.
– Aivan järjetön työ! Kaura eroaa vehnästä niin paljon, että tuotekehityksessä tehtiin liki seitsemänsataa koetta, ennen kuin kaurapastasta tuli sellaista kuin pitääkin. Nyt kotona on helppo vaihtaa vehnämakaronilaatikko terveelliseen ”kauraloodaan”, tuotekehitystä vetänyt Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä kertoo.
Proteiinia enemmän kuin nakissa
Innovaation taustalla on Leivon Leipomon tiivis yhteistyö suomalaisten kauratutkijoiden ja viljelijärenkaan kanssa. Viljelytekniikoita kehittämällä – esimerkiksi maaperän ja lannoituksen balansoinnilla – kauran proteiinipitoisuus nousi ennätyksiin.
Sata grammaa Kaurakas-pastaa sisältääkin peräti kahdeksantoista grammaa proteiinia. Se on enemmän kuin nakissa.
– Kaurassa on proteiinia, hyvä aminohappokoostumus, hyvää rasvaa ja beetaglukaania eli liukoista kuitua. Kaura on monipuolinen viljaraaka-aine ja sen maku on hyvä, Luonnonvarakeskuksen (Luken) erikoistutkija Veli Hietaniemi sanoo.
Nyt arvostetaan lähipastaa – muinoin mainostettiin ”Corleonea”
Kaurakas-putkipasta syntyy noin seitsemänkymmenen kilometrin säteellä pelloista. Kaura kuivataan Kasken tilalla Kiikoisissa, jauhetaan myllyssä Kokemäellä ja kaulitaan pastaksi Eurassa.
Vuonna 1913 perustettu Leivon Leipomo on ehtinyt kokeilla pastabisnestä kerran aiemmin. Corleone-durumpastaa mainostettiin 90-luvun lopussa Kummisetä-henkisellä sloganilla: ”tuorepasta, josta et voi kieltäytyä”. Ajat ovat muuttuneet, onneksi. Nyt valttia ovat kotimaiset raaka-aineet, ja terveellisen lähiruoan puolesta liputtavat sekä kuluttajat että kauppa.
Lisäaineettoman Boltsi-pyörykän keksijältä
Uusi Kaurakas-pasta on Suomalainen Menestysresepti -innovaatiokilpailun finalistituote. Finaalipaikka oli Leivon Leipomolle jo toinen. Vuonna 2019 voittajaksi singahti lisäaineeton kaura-siemenpyörykkä Boltsi.
– Boltsin myyntiluvut nakuttavat yhä tapissa. Perhe on kasvanut ”kaura-ranskalaisilla” eli Boltsi Rinkuloilla ja juuri lanseeratulla Boltsi Burgerilla, Leivon Leipomon ja Boltsin toimitusjohtaja Harri Jaakkola kertoo.
Suomalaisella Kaurakas-pastalla on nyt hyvä sauma kasvaa Boltsin veroiseksi kestosuosikiksi, vaikka Menestysresepti-voittoa ei tänä vuonna tullut.
– Meille on suurin voitto saada sataprosenttinen kaurapasta suomalaisten keittiöihin. Bolognesen kotimaisuusaste ja vastuullisuus osuvat nappiin, kun laittaa Kaurakas-pastan porisemaan ja kokeilee jauhelihan vaihteluksi Boltsi-pyöryköitä, Harri Jaakkola summaa.
Kaurakas-putkipasta on saatavana Prismoista ja S-marketeista.
4.8.2021
Olemme jälleen mukana Suomalainen Menestysresepti -ohjelmassa, josta kaura-siemenpyörykkämme Boltsi ponkaisi maineeseen kaksi vuotta sitten.
Tälläkin kertaa kaura on tärkeässä roolissa: kilpailureseptimme on 100-prosenttinen kaurapasta Kaurakas. Täysin vehnättömän pastamme kaura kasvaa Kiikoisissa, jyvät jauhetaan Kokemäellä ja pasta valmistetaan Eurassa.
Kilpailu on edennyt jo yli puolen välin ja voittaja selviää finaalissa keskiviikkona 25.8.2021 klo 21, kanavana MTV3.
Kilpailua tuomaroivat kokki ja ruoan monialayrittäjä Jyrki Sukula, Finlaysonin luova johtaja ja omistaja Jukka Kurttila, tuotekehitysyhtiö Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma sekä S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.
Lue lisää kotimaisesta kaurapastasta osoitteessa www.kaurakas.fi.
Ja nyt – peukut pystyyn!
Arinan pussi uudistui!
HKScan Leivon Leipomon kumppaniksi kehittämään Boltsi-tuoteperhettä
Tiedote: Voitimme Suomalaisen menestysresepti kilpailun!
16.10.2020
Arinan pussi uudistui!
Pussi on uusi, mutta makuun ei koskettu. Samalla vaihtui nimikin!
Arina paistuu suomalaisella vuolukivellä 350 asteessa ja sitä ennen se on huolella huilannut. Arinaa leivotaan koko päivä.
Uutuus Leivon Arina rukiinen
Runsaskuituinen rukiinen versio Arinasta on valmiiksi viipaloitu.
20.5.2020
HKScan Leivon Leipomon kumppaniksi kehittämään Boltsi-tuoteperhettä
Leivon Leipomo Oy ja HKScan Oyj perustavat yhteisyrityksen, joka kehittää Boltsi-tuoteperhettä ja edistää sen kasvua. Boltsi kaura-siemenpyörykät ovat Leivon Leipomon innovaatio.
Leivon Leipomo voitti Suomalainen Menestysresepti -innovaatiokilpailun vuonna 2019. Voiton myötä Boltsi-tuotteiden myynti kasvoi nopeasti, ja nykyään Boltsi-tuotteilla on vakiintunut asema Suomen vähittäiskaupassa. Kasvipohjaiseen Boltsi kaura-siemenpyöryköiden tuoteperheeseen kuuluu tällä hetkellä kolme eri makuvaihtoehtoa.
”Olemme erittäin tyytyväisiä Boltsi-tuoteperheen kehitykseen sekä siihen, että kuluttajat ovat ottaneet Boltsi-tuotteet omikseen. Leivon Leipomon resurssit kehittää Boltsia edelleen ovat kuitenkin rajalliset, ja olemme etsineet meille sopivaa yhteistyökumppania. HKScan on meille erinomainen yhteistyökumppani, sillä yhtiöllä on laaja kaupallinen verkosto Suomessa ja muilla kotimarkkinoillaan Itämeren alueella. Jatkamme yhdessä Boltsin kehittämistä ja kasvua”, sanoo Leivon Leipomo Oy:n toimitusjohtaja Harri Jaakkola.
”Olen erittäin tyytyväinen alkavasta yhteistyöstä ja siitä, että HKScan voi olla tukemassa perinteikästä Leivon Leipomoa ja Boltsi-tuoteperheen kasvua. HKScanin strateginen tavoite on kasvaa monipuoliseksi ruokataloksi ja kumppanuuksien kautta tapahtuva kasvu on tärkeä keino uudistua, kasvaa ja edetä tavoitteidemme mukaisesti. Uskomme vahvasti Boltsi -tuoteperheen mahdollisuuksiin kehittyä ja kasvaa edelleen”, sanoo HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä.
Leivon Leipomo omistaa yhteisyrityksestä, Boltsi Oy:stä, 51 prosenttia ja HKScan 49 prosenttia. Yhtiön toimitusjohtajana toimii Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola. Tuotteet valmistetaan jatkossakin Suomessa, pääsääntöisesti HKScanin tuotantolaitoksilla. Tuotekehitystyötä tehdään yhteistyössä hyödyntäen Leivon Leipomon ja HKScanin tuotekehitysresursseja.
Leivon Leipomo on perustettu 1913 ja se on Tampereen vanhin yhden perheen omistuksessa säilynyt leipomo. Tietotaito ja leipomisen salat ovat kulkeneet isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle jo neljässä sukupolvessa. Yhtiön palveluksessa on noin 100 työntekijää.
HKScan vastaa yli sadan vuoden kokemuksella kuluttajien ja asiakkaiden tarpeisiin valmistaen maistuvaa, terveellistä ja vastuullisesti tuotettua ruokaa. Yhtiön kotimarkkinoita ovat Suomi, Ruotsi, Tanska ja Baltia. Yhtiön palveluksessa on lähes 7 000 työntekijää ja liikevaihto vuonna 2019 oli 1,7 miljardia euroa. HKScanin strateginen tavoite on kasvaa monipuoliseksi ruokataloksi.
11.8.2019
Ruokainnovaatioiden voittajaksi kruunattiin vahingossa syntynyt pyörykkä
Kuin lihapulla, mutta kaurasta ja siemenistä. Leivon Leipomon uutuuspyörykkä Boltsi voitti Suomalainen Menestysresepti -innovaatiokilpailun. Hittituote sai alkunsa, kun yli satavuotias leipomo yritti kehittää uusia siemensämpylöitä.
Tamperelaisessa Leivon Leipomossa oli päätetty kokeilla sämpylöiden leipomista suositun, runsaasti siemeniä sisältävän Jyväjemmari-kuivaleivän idealla. Yllätys oli melkoinen, kun tuhti taikina putkahteli koneista ulos pieninä palleroina.
”Pakkohan niille oli nauraa. Eivät ne näyttäneet sämpylöiltä vaan lihapullilta”, Leivon Leipomon tuotantopäällikkö Anssi Räntilä kertoo.
Maussa ja rakenteessa oli kuitenkin jotain niin ainutlaatuista, että pallerot otettiin tuotekehittelyyn. Syntyi uudenlainen valmisruoka: lihapullan veroinen kaura-siemenpyörykkä Boltsi.
”Ruoan JVG”
Kuluttajille Boltsi tuli tutuksi Suomalainen Menestysresepti -tv-sarjasta, jossa kuusi ruokainnovaatiota kilpaili matkallaan ideasta menestystuotteeksi. Sunnuntain finaalijaksossa tuomaristo julisti voittajaksi Leivon Leipomon Boltsin.
”Boltsi on kuin ruoan JVG, särmikäs ja kiinnostava. Boltsi on hieno esimerkki siitä, mitä saadaan aikaiseksi, kun yhdistetään voimia ja osaamista ruokaketjun eri ammattilaisilta tuotekehityksestä markkinointiin”, toteaa kilpailun tuomari ja tv-sarjan juontaja Jyrki Sukula.
Sekasyöjille ja vegaaneille
Boltsi osuu ajan henkeen tarjoamalla kiinnostavan vaihtoehdon lihapyöryköille. Sekasyöjiä Boltsissa puhuttelevat herkullisen lihapullamainen maku, siementen tuoma sopivan ”purtava” suutuntuma ja lisäaineettomuus. Vegaanit arvostavat myös Boltsin soijattomuutta.
Leivon Leipomolla kilpailun voitto on otettu riemulla vastaan.
”Teemme vuosittain noin sata uutuutta, ja alle kymmenen niistä pääsee kauppoihin. Minkään muun tuotteen eteen emme ole tehneet näin valtavasti töitä, ja on todella hienoa saada Boltsi nyt pyörykkähyllyihin koko Suomen maisteltavaksi”, Leivon Leipomon toimitusjohtaja Harri Jaakkola iloitsee.
Boltsin faktat
- Laktoositon, lisäaineeton, runsaskuituinen, soijaton ja vegaaninen pyörykkä
- Sisältää auringonkukan-, pellavan- ja kurpitsansiemeniä sekä kauraa
- Kaksi makua: Boltsi Original ja Boltsi Chili-tomaatti
- Helppo lämmittää aterialle; sopii myös kylmänä naposteltavaksi
Leivon Leipomo Oy
Leivon Leipomo Oy on Tampereen vanhin yksityinen leipomoalan yritys. Sen perusti vuonna 1913 leipuripariskunta August ja Fanny Leivo. Leipomo on säilynyt saman perheen omistuksessa, ja nykyinen toimitusjohtaja Harri Jaakkola on neljännen polven leivolainen. Leivon Leipomo työllistää noin sata henkilöä. Tämänhetkiset pisimmät työurat ulottuvat viidelle vuosikymmenelle. Leivon Leipomon suosituimpia tuotteita ovat Arinarievä, Jyväjemmari ja ProTerve siemenleipä.
Leivon Leipomon Anssi Räntilä (vas.) ja kilpailun tuomari Jyrki Sukula. Kuva: Aitomedia