Leipomomme viimeisimmät kuulumiset

X

18.3.2016

Miksi juuri Tampereen seudusta on tullut rieväkylä?

 

 

Tampereen yhteydet vieraisiin kulttuureihin olivat pitkään rajoitettuja verrattuna esimerkiksi Suomen rannikkokaupunkeihin. Siinä missä Viipuri, Turku, Helsinki ja jopa Hämeenlinna ottivat melko nopeasti vastaan itäiset ja läntiset vaikutteet, Tampereella elettiin tehtaiden varjossa omin kulttuurisin eväin. Siksi rievä on täysin paikallinen, itse kehitetty tuote.

 

Rievä merkitsee joissakin suomen murteissa samaa kuin tuore. Tamperelaisen rievän ominaisuuksista on tietysti niin monta mieltä kuin miestä tai naistakin. Sitä on kuvattu tavallista hiivaleipää löysemmäksi ja kevyemmäksi. Tamperelainen hiivaleipä on myös vesipitoisin. Valmiin rievän kuuluu olla paitsi kypsä, myös kostea ja siinä pitää olla paljon huokosia. On kuitenkin hyvä muistaa, että vartaassa kuivatettu kova ruisleipä oli pitkään keskeinen leipälaatu.

 

Nykysuomen sanakirjassa adjektiivi rievä tarkoittaa ruuan yhteydessä tuoretta ja happamatonta. Siitä johtuu myös tuoreena syötävän, tavallisesti ohrasta tehdyn hiivaleivän nimi.

 

 

  • Share on LinkedIn
  • Share on Twitter
  • Share on Google+
  • Leivon leipomo Facebookissa